IJzersterke samenwerking voor Parkeerhuis!

De nieuwbouw van het Parkeerhuis in de Houthavens is in volle gang. De bouw is in vier delen opgeknipt, vanwege beperkte ruimte dient er verticaal gebouwd te worden. Het achterste deel is op hoogte. Hier worden nu de lamellen, verticale betonelementen met een esthetische functie, aangebracht. Hier lag voor het team nog een uitdaging.

Synergie tussen opdrachtgever Heren2, hoofdaannemer Homines, Producent Bestcon, montage bedrijf Gejamont en onze constructeur Kooij&Dekker, zowel het constructief ontwerp als de engineering van staal en beton, heeft geleid tot een mooi staaltje vakwerk. Om boven vlak te eindigen, dient de getoogde onderslagbalk, met daarop 16 meter hoge lamellen, voorgespannen te worden.

 

Hem550-Houthavens-Parkeerhuis-Heren2

 

Met zware kettingtakels tussen de getoogde ligger (HEM550) en fundering, heeft Gejamont deze ligger op aanwijs van de constructeur 35mm neerwaarts getrokken. Dit gebeurt om de lamellen die hier op komen te staan op de juiste hoogte te monteren aan de vloeren. De ligger staat middels de 2 stuks kettingtakels (gecontroleerd) onder spanning ( 2 x ca. 21,0 ton), waarmee nu 35 mm toog uit de ligger is gehaald.

Door toenemende belasting op de ligger, nemen de krachten in de takels af, bij een nihil verplaatsing van de balk. De kracht in de takels komt overeen met het gewicht van de lamellen die op de balk gaan rusten.

Zo wordt voorkomen dat de ligger tijdens het plaatsen van de lamellen blijft zakken, de lamellen niet goed gemonteerd kunnen worden en er spanning op de verkeerde plaatsen toetreed.

Zodra alle elementen op de ligger geplaatst zijn, worden de kettingtakels (die dan ook geen functie meer hebben) verwijderd. De lamellen worden tijdelijk onderstempeld omwille van de veiligheid. De stempels worden verwijderd als alle lamellen op de stalen balk zijn aangevoegd en aangegoten volgens werkinstructie van de constructeur.

 

Parkeerhuis-samenwerking-Heren2

 

Heren2

Interesse? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bel ons op +31 20 61 89 365 of +5999 787 7200